niedziela, 12 października 2014

Καρμπονάρα - karbonara


Karbonara czyli makaron z dodatkami . 

Naprostsza wersja, na baziej której można poczarować dodając pieczarki, różne przyprawy, które lubicie, odrobine papryki do koloru




Bedziemy potrzebować:







500 g makaronu (Jaki chcecie, u mnie wstążeczki)
500g szynki razem z boczkiem (Tak mniej więcej. Możecie dac więcej, jeżeli akurat macie, ale nie polecam mnije, bo wtedy to wychodzi taki zwykły makaron)
250 g sera żółtego ( U mnie Edam)
250 śmietanki gestej
łyzeczka oregano, sól, pieprz


Szynke i boczek pokroić na paski lub kwadraciki , mniej wiecej 2na 2 cm. Dusić na patelni z łyżką oleju. Na koniec wlać śmietankę, zamieszac i wyłączyć.
Makaron ugotować tak, aby był odrobinkę twardy. Odcedzić, ale nie przelewać wodą. Wrzucić do garnka z powrotem, zalać tym co na patelni. Do gorącego wrzucić starty ser, zamieszać. Doprawić dużą ilością pieprzu i jeżeli trzeba solą. Dodac oregano.

Podawać od razu, a jeżeli będziecie chcieli później podgrzać to tylko w mikrofalówce, bo ser
przywiera do garnka, czy patelni.

Soląc wodę na makaron prosze pamietać, że i wędlina i ser mają dość dużo soli, więc lepiej dosolić później, niż przesolić już na starcie. Można również włożyć ją do formy i do piekarnika na kilkanaście minut, aby się zapiekła. Można również dodać pieczarki podduszone w małej ilosci oleju czy masła.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz