wtorek, 18 lutego 2014

PIECZONY KURCZAK z dodatkami - Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες


KURCZAK Z ZIEMNIAKAMI, SALATKA GRECKA, DZADZIKI          Jest to danie, które gości również często na polskich stołach, ale w Grecji przygotowujemy go troszkę inaczej. J Obok kurczaka i jego towarzyszy z brytfanki- ziemniaków, przygotowałam jeszcze sałatkę grecką, dzadziki i chlebek własnego wypieku.

Składniki
- kurczak (u mnie  mały)
- ziemniaki małe, dość dużo, tyle ile zmieściło się w brytfance obok kurczaka.
- oregano, sól, pieprz, 2 cytryny, pieprz mielony


Wykonanie
KURCZAK Z ZIEMNIAKAMI I OREGANO
Kurczaka nacieram w środku i na zewnątrz, oregano, solą i pieprzem. Nacinam skórę i wsadzam kilkanaście małych kawałeczków czosnku. Nie używam gotowych przypraw do kurczaków).Umieszczam dookoła ziemniaki, też posypane oregano (nie za dużo, bo robią się trochę gorzkie).Podlewam pół szklanki wody i tyle samo, albo ciut więcej oleju. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, góra i dół z wiatrakami. Piekę w takiej temperaturze około 30-40 minut, często mieszając ziemniaki, przewracając kurczaka, przynajmniej raz. Jeżeli zaczyna się przypiekać za dużo, kładę kawałek folii na niego, ale lepiej jest go po prostu przewrócić i potem znowu jeszcze raz. Brytfankę umieszczam niżej niż w połowie piekarnika. Bardzo ważne jest, aby temperatura była wysoka, bo inaczej jedzonko będzie się gotować a nie piec. Gdy jest już prawie gotowe, polewam całość obficie cytryną i zostawiam jeszcze na jakieś 10 minut. Na koniec włączam grill, przykrywam kurczaka, i pozwalam ziemniakom się mocniej przypiec.

Składniki na sałatkę  (σαλάτα  )
- 1 duży pomidor,
- 1 duży ogórek (szklarniowy)
- feta około 150 g
- garść oliwek
- 4 małe cebulki, przekrojone w na ćwiartki, lub połówka dużej pokrojona w półksiężyce
- łyżka oregano
- łyżka octu winnego
Pomidor kroje na 8 części i potem każdą część przekrawam w połowie, aby kawałki nie były takie długie. Ogórek przekrawam na pół i kroję kawałki około 1 cm grubości. Wszystko wrzucam do salaterki, polewam kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, dodaje łyżkę oregano, łyżkę octu i kawałki fety.

Składniki na dzadziki ( Τζατζίκι)
PRODUKTY NA DZADZIKI- CZOSNEK, OGOREK, JOGURT

- Około 500 – 700g gęstego jogurtu naturalnego (uwielbiam je, więc zawsze robię dużo J)
- 1 duży ogórek, albo 2 mniejsze
- 4-5 ząbków czosnku (lubię mocny smak
- sól, oregano, pieprz, ocet winny, oliwa
Przygotowanie
Obrany ogórek ścieram na tarce jak jabłko i wyciskam sok. Na mniejszej tarce ścieram czosnek. Do jogurtu dodaję czosnek, ogórek, łyżkę oliwy, łyżkę octu, 2 łyżki oregano, sól, trochę pieprzu. Mieszam i odstawiam w zamkniętym pojemniku do lodówki. Dzadziki najlepiej przygotować dużo wcześniej, aby składniki miały czas się przegryźć. Jeżeli chodzi o ilość czosnku, to z pewnością musicie być ostrożni. Nie każdy ma tę samą moc.I nie każdy lubi taki mocny jak ja J. Najlepiej zacząć od 2 ząbków i spróbować go za godzinkę.

Na stole był również, upieczony poprzedniego dnia chleb. Skusiłam się na ten wypiek, bo koleżanka podrzuciła mi super mąkę prosto z młyna. Nie wstawiam dzisiaj przepisu, bo chcę go najpierw ulepszyć, gdyż trochę się kruszył. Był z mąki razowej i co ciekawe, poświeciłam mu nie więcej jak 5 minut (naprawdę J )i , na dodatek nie miał czasu na wyrastanie, bo się śpieszyłam, więc wjechał prosto do piekarnika, gdzie piekło się przy okazji ciasto z porami i fetą (przepis następnym razem J ). Chlebek był nadspodziewanie smaczny , pomimo iż robiony na łapu capu J

3 komentarze:

  1. A ja piekłam zawsze kurczaka w 200 st , muszę spróbować w większej temperaturze jak radzisz i zobaczę jaka będzie różnica.

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuj :) Tylko nie umieszczaj brytfanki zbyt wysoko.

    OdpowiedzUsuń