Wiem, że w Polsce
to jeszcze nie pora na świeże warzywka, ale tak czy siak można je kupić cały
rok w marketach, więc może jednak ktoś się skusi i zafunduje sobie wiosenny obiad.
Ja zazwyczaj robię tego dużo więcej, tak że zostaje i na dzień następny, dlatego
też przepis jest na 14 dużych sztuk (pomidory i papryka). Poza tym, nawet jak
nadzienia czasem zostanie, to można wrzucić do zamrażalnika i wykorzystać
później do gołąbków. Proporcja mięsa do ryżu zależy od indywidualnych gustów. Ja
lubię, gdy mięso widać i czuć J.
Składniki
½ kg mięsa
mielonego (najlepiej mieszane wieprzowe i wołowe)
2 woreczki ryżu
3 duże cebule i
pęczek świeżej cebulki, koperek, kawałek pora, natka pietruszki, bazylia
Łyżeczka cynamonu,
2 kostki warzywne, sól, pieprz
2-3 pomidory do
miękkie do zmiksowania, mały przecier pomidorowy.
14 dużych warzyw
( papryka, pomidor (musi być twardy), może być też cukinia).
Kilka ziemniaków
Olej
Wykonanie
Cebulke pokroić i
zeszklić na oleju, dodać mięso i mieszać, aż zmieni kolor i będzie z wierzchu
obsmażone. Dodać cynamon, pieprz, liść laurowy, bazylię, kostki warzywne i przecier
pomidorowy, zmiksowane pomidory i dusić około 20 minut.Nasępnie dodać przygotowaną zieleninę.
Ryż gotować przez
kilka minut, aż spęcznieje. Odcedzić, jeszcze gdy jest półtwardy. Wymieszać
wszystko razem. Warzywa umyć, odkroić wierzchnią część, ale tak, aby potem
można było nią przykryć warzywo z powrotem. Warzywa wydrążyć, a środek z
pomidorów zmiksować i dodać do gotowego już nadzienia. Ma być ono jak gęsta
zupa, aby podczas pieczenia, ryż miał wystarczająco płynu.( Jeżeli zmiksowanych
pomidorów będzie za dużo, to można podlać nim warzywa w brytfance, tuż przed włożeniem
do piekarnika.)
Nadziane warzywa układamy ciasno w brytfance i wypełniamy wolne
miejsce kawałkami ziemniaków, które
posypujemy solą i oregano. Całość polewamy
mniej lub bardziej obficie olejem i wkładamy do piekarnika na 250 stopni , góra
i dół z wiatrakami. Brytfankę umieszczamy bliżej spodu. Gdy wierzch warzyw
zacznie ciemnieć, skręcamy temperaturę do 200. Sprawdzamy widelcem, albo
patykiem czy warzywa są miękkie. U mnie pieką się zazwyczaj 30-40 minut, ale
wszystko zależy od piekarnika i warzyw. Nie wszystkie są jednakowe. Serwujemy z
fetą, chlebem i sałatą (lub bez sałaty)
Smacznego
Przypomina mi to gołąbki w wersji warzywnej ;) zamiast kapuchy jest papryczka cy pomidor. Trzeba będzie wypróbować. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńA czy warzywa rozwalą się jak zdejmę skórkę?? Bo my jej nie jadamy a chciałabym zjeść całość :)
OdpowiedzUsuńZoja skórkę ściągniesz bardzo łatwo już po upieczeniu. Wcześniej nie polecam, bo zrobi się brzydka ciapa w brytfance.
UsuńMasz rację, dziękuję :*
Usuń