Składniki ( na 3 porcje)
½ kg dorsza ( u
mnie mrożony
3 bardzo duże ziemniaki
Kilka ząbków
czosnku
Łyżka soku z
cytryny
2 łyżki octu
winnego
Olej do smażenia
Olej z oliwek
minimum ¾ szklanki
Sól, pieprz
Na panierkę
1 duże jajko
Pół szklanki piwa
(mniej więcej)
Pół szklanki mąki
(mniej więcej)
Odrobina soli
Wykonanie
Ziemniaki dobrze
wyszorować i gotować ze skórką w osolonej wodzie.
Przygotować panierkę
– jajko roztrzepać w misce z piwem, mąką i solą. Ma mieć konsystencję ciasta
jak na racuchy, czyli dość gęste. Odstawić panierkę na kilkanaście minut do
lodówki. Gdy ziemniaki będą gotowe, odcedzić i pozostawić do przestygnięcia,
ale tylko tyle, aby można była ściągnąć skórkę, czyli małą chwilkę.
W tym
czasie wypłukać odmrożone ryby, osuszyć w papierowym ręczniku, lekko posolić z
obu stron.
Wkładać rybę do panierki i prosto na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażyć
z obu stron na mocno złoty kolor, lub lekko brązowy (według upodobań).
Wykładać najpierw na talerz wyłożony papierem kuchennym, a dopiero potem przełożyć na drugi.
Z ziemniaków
zdjąć skórkę, pokroić na małe kawałki i wsadzić do blendera. Dodać sok z
cytryny,
Na większą ilość
ryby, panierkę można przyrządzić troszkę inaczej.
Panierka na
1 kg dorsza
1 jajko i 1
białko
1szklanka piwa
1 szklanka mąki
Sól
Jajko całe roztrzepać
z piwem, solą i mąką i na koniec dodać ubitą pianę z białka. Wszystko lekko wymieszać. Białko
jak to białko raz się ubija lepiej, raz gorzej, więc jeżeli ciasto wyszło za rzadkie
– dodać mąki, jeżeli za gęste – dodać piwa.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz