SKŁADNIKI
1/2 kg szpinaku ( najlepiej świeżego, wtedy trzeba kupić trochę więcej, aby po oczyszczeniu zostało te pół kilo :) )
1 filiżanka ryżu (najczęsciej stosuje się ryż zwykły, który dobrze się rozgotowuje, ale ja wolę z ryżem do rizotto.)
1 duża cebula
1 cytryna
koperek, pietruszka, sól, pieprz
olej
WYKONANIE
Zeszklić cebulke w małej ilości oleju, dodać umyty i dosączony lekko szpinak (nie rozdrabnać go bardzo, najlepiej smakuje, jak są duże kawałki wrzucone.). Dodać sól, pieprz, ewentualnie kostkę warzywną , czy rosołową, wlać 2 filżanki wody i wrzucić ryż. Przykryć i dusić na małym ogniu do momentu, gdy ryż będzie miękki. Wyłączyć i dodać zieleninę oraz sok z połowy cytryny.
Zamieszać. Podawać lekko przestudzone. Jeżeli ktoś lubi smak kwaśny potraw, może dodać już na talerzu jeszcze sok z cytryny.
Tę potrawę można urozmaicić też pomidorem, czy sokiem z pomidorów, ale mnie najbardziej smakuje w takim prostym wydaniu :)
Mozna też zmienić proporcje, jeżeli ktoś nie lubi za bardzo szpinaku. :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz