poniedziałek, 14 kwietnia 2014

DANIE JEDNOGARNKOWE- PULPETY WOŁOWE Z WARZYWAMI

PULPETY WOŁOWE Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI

1kg ziemniaków (najlepiej małych)
½ kg mięsa mielonego wołowego (wieprzowe się nie nadaje, gdyż w gotowaniu po prostu się rozleci)
2-3 marchewki
Kilka małych cukinii lub kabaczków, ( których u mnie tym razem nie było)
3 kostki rosołowe ( u mnie 2 warzywne i 1 grzybowa)
1 jajko, 2-3 listki laurowe, pieprz, 3 łyżki oregano, liście pietruszki i selera.




WYKONANIE

Do garnka wlać ¾ l wody i wrzucić 3 kostki rosołowe. Zagotować. Mięso wymieszać z jajkiem i oregano, pietruszką, pieprzem. ( nie dodawać soli, bo i tak wezmą ją z " )wody rosołkwej"Lepić małe kulki i wrzucać na wrzącą wodę. Gotować na małym ogniu po przykryciem 20 minut. Wyjąć delikatnie pulpety i wrzucić ziemniaki i kabaczki.(nie solić)







 Gotować, bez pokrywki, na dość dużym ogniu, aby wygotował się nadmiar wody. Gdy ziemniaki są już prawie gotowe, dodać pulpety i wszystko razem dusić jeszcze na małym ogniu pod przykryciem, do całkowitej miękkości.

 Jeżeli zostało za dużo rosołu, można rozbić z 2-3 ziemniaki w blenderze, czy nawet widelcem i zagęścić nimi sos.


Można również dodać grzybki, jeżeli ktoś lubi i bakłażan. Wtedy takie jedzonko może być podane bez sałatki.




To samo danie, można zrobic w wersji wieprzowej (ale wtedy mięso dusić w kawałkach, a nie jako mielone), lub wersji kurczakowej. Ziemniaki duszone w takim wywarze, są pyszne. Jezeli garnek jest wystarczajac duży, to ziemniaki i warzywa dodaję do mięsa, w kilka minut po jego włożeniu.Wyjątek stanowią pulpety bo mieszane zbyt czesto, mogą się rozlecieć, dlatego też wyciągam je. Najlepszy do tego jest rondel szeroki

U mnie tym razem danie to, były w asyście fety posypanej oregano i polanej olejem z oliwek, oraz sałatki z kapusty czerwonej z majonezem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz