SKLADNIKI
Makaron 500g – u mnie nr 3
700-800 g mięsa
mielonego wieprzowo-wołowego
3 torebki
gotowego beszamelu do przygotowania na zimno
1,5 l mleka(
odlewam z tego pół szklanki)
Około 300 g sera
żółtego mielonego( mogą być
różne sery, które dobrze się topią)
3-4 łyżki
przecieru pomidorowego
Pół szklanki
oleju
Duża cebula, 1-2
ząbki czosnku, 3-4 listki laurowe, pieprz, sól, oregano, łyżeczka cynamonu
mielonego
PRZYGOTOWANIE
Wlać olej do
garnka, wrzucić pokrojoną drobno cebulę, i czosnek, podsmażyć chwilę, do
zrumienienia,
dodać mięso mielone i wszystkie przyprawy, oprócz przecieru.
Dusić na małym ogniu często mieszając około 15 minut, dodać przecier pomidorowy
(pastę) i dusić jeszcze około 10 minut, do całkowitego prawie odparowania sosu.
W tym czasie
ugotować makaron, tak, aby była lekko wyczuwalna jego twardość. Odcedzić, przelać
zimną wodą.
Blaszkę wysmarować masłem lub margaryną, posypać bułką tartą. Połowę
makaronu ułożyć na spodzie blaszki, układając je równiutko i wygładzając.
Przygotować beszamel.
Ja zawsze używam gotowego i tylko mieszam je z zimnym mlekiem, dając odrobinę
mleka mniej niż na opakowaniu, aby był mocno gęsty. Nie podam przepisu na
przygotowanie beszamelu w domu, bo nigdy go nie robiłam, mając gotowe bardzo
smaczne i łatwe. Zwolennicy beszamelu mają już jednak z pewnością opanowane
swoje własne proporcje mleka, jajek i masła na beszamel gotowany.
Na rozłożony makaron,
wykładam kilka łyżek beszamelu i sera żółtego, następnie całość mięsa mielonego,
znowu posypuje serem, i kładę następną warstwę makaronu, również ładnie i
równiutko układając makaron. Wykładam pozostałą porcję beszamelu i posypuję
pozostałym serem. Ci, którzy lubią dani mocno pikantne, mogą każdy ze składników jeszcze dodatkowo przyprawić.Wkładam do piekarnika na 180 stopni, góra i dół z wiatrakami, ustawiając brytfankę w środku piekarnika. Piekę około 30 minut, do ładnego zrumienienia się
zapiekanki.
Pozostawić w
otwartym piekarniku, do ostygnięcia. Najlepiej się kroi, gdy ostygnie dość
dobrze. Bardzo smaczny jest także następnego dnia.
Smacznego :)
Polecam tj. Smaczne :)
OdpowiedzUsuńSylwia.P
Ciesze się, że ci smakowało :)
Usuń