piątek, 25 kwietnia 2014

Σπανακόρυζο- ( spanakoriżo)- Szpinak z ryżem

Bardzo zdrowe, smaczne i łatwe do wykonania danie. :)











SKŁADNIKI 

1/2 kg szpinaku ( najlepiej świeżego, wtedy trzeba kupić trochę więcej, aby po oczyszczeniu zostało te pół kilo :) )

1 filiżanka ryżu (najczęsciej stosuje się ryż zwykły, który dobrze się rozgotowuje, ale ja wolę z ryżem do rizotto.)
1 duża cebula
1 cytryna
koperek, pietruszka, sól, pieprz
olej




WYKONANIE

Zeszklić cebulke w małej ilości oleju, dodać umyty i dosączony lekko szpinak (nie rozdrabnać go bardzo, najlepiej smakuje, jak są duże kawałki wrzucone.). Dodać sól, pieprz, ewentualnie kostkę warzywną , czy rosołową, wlać 2 filżanki wody i wrzucić ryż. Przykryć i dusić na małym ogniu do momentu, gdy ryż będzie miękki. Wyłączyć i dodać zieleninę oraz sok z połowy cytryny.




 Zamieszać. Podawać lekko przestudzone. Jeżeli ktoś lubi smak kwaśny potraw, może dodać już na talerzu jeszcze sok z cytryny.

Tę potrawę można urozmaicić też pomidorem, czy sokiem z pomidorów, ale mnie najbardziej smakuje w takim prostym wydaniu :)

Mozna też zmienić proporcje, jeżeli ktoś nie lubi za bardzo szpinaku. :)





Smacznego :) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz