Jest to danie,
które gości również często na polskich stołach, ale w Grecji przygotowujemy go
troszkę inaczej. J Obok
kurczaka i jego towarzyszy z brytfanki- ziemniaków, przygotowałam jeszcze
sałatkę grecką, dzadziki i chlebek własnego wypieku.
Składniki
- kurczak (u mnie
mały)
- ziemniaki małe,
dość dużo, tyle ile zmieściło się w brytfance obok kurczaka.
- oregano, sól,
pieprz, 2 cytryny, pieprz mielony
Wykonanie
Kurczaka nacieram
w środku i na zewnątrz, oregano, solą i pieprzem. Nacinam skórę i wsadzam
kilkanaście małych kawałeczków czosnku. Nie używam gotowych przypraw do
kurczaków).Umieszczam dookoła ziemniaki, też posypane oregano (nie za dużo, bo
robią się trochę gorzkie).Podlewam pół szklanki wody i tyle samo, albo ciut
więcej oleju. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, góra i dół z
wiatrakami. Piekę w takiej temperaturze około 30-40 minut, często mieszając ziemniaki,
przewracając kurczaka, przynajmniej raz. Jeżeli zaczyna się przypiekać za dużo,
kładę kawałek folii na niego, ale lepiej jest go po prostu przewrócić i potem
znowu jeszcze raz. Brytfankę umieszczam niżej niż w połowie piekarnika. Bardzo
ważne jest, aby temperatura była wysoka, bo inaczej jedzonko będzie się gotować
a nie piec. Gdy jest już prawie gotowe, polewam całość obficie cytryną i
zostawiam jeszcze na jakieś 10 minut. Na koniec włączam grill, przykrywam
kurczaka, i pozwalam ziemniakom się mocniej przypiec.
Składniki na sałatkę ( σαλάτα
)
- 1 duży pomidor,
- 1 duży ogórek (szklarniowy)
- feta około 150
g
- garść oliwek
- 4 małe cebulki,
przekrojone w na ćwiartki, lub połówka dużej pokrojona w półksiężyce
- łyżka oregano
- łyżka octu
winnego
Pomidor kroje na
8 części i potem każdą część przekrawam w połowie, aby kawałki nie były takie
długie. Ogórek przekrawam na pół i kroję kawałki około 1 cm grubości. Wszystko wrzucam
do salaterki, polewam kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, dodaje łyżkę oregano,
łyżkę octu i kawałki fety.
Składniki na
dzadziki ( Τζατζίκι)
- Około 500 –
700g gęstego jogurtu naturalnego (uwielbiam je, więc zawsze robię dużo J)
- 1 duży ogórek,
albo 2 mniejsze
- 4-5 ząbków
czosnku (lubię mocny smak
- sól, oregano,
pieprz, ocet winny, oliwa
Przygotowanie
Obrany ogórek
ścieram na tarce jak jabłko i wyciskam sok. Na mniejszej tarce ścieram czosnek.
Do jogurtu dodaję czosnek, ogórek, łyżkę oliwy, łyżkę octu, 2 łyżki oregano, sól,
trochę pieprzu. Mieszam i odstawiam w zamkniętym pojemniku do lodówki. Dzadziki
najlepiej przygotować dużo wcześniej, aby składniki miały czas się przegryźć. Jeżeli
chodzi o ilość czosnku, to z pewnością musicie być ostrożni. Nie każdy ma tę
samą moc.I nie każdy lubi taki mocny jak ja J. Najlepiej zacząć od 2 ząbków i spróbować
go za godzinkę.
Na stole był
również, upieczony poprzedniego dnia chleb. Skusiłam się na ten wypiek, bo
koleżanka podrzuciła mi super mąkę prosto z młyna. Nie wstawiam dzisiaj
przepisu, bo chcę go najpierw ulepszyć, gdyż trochę się kruszył. Był z mąki
razowej i co ciekawe, poświeciłam mu nie więcej jak 5 minut (naprawdę J )i , na dodatek nie miał czasu na
wyrastanie, bo się śpieszyłam, więc wjechał prosto do piekarnika, gdzie piekło
się przy okazji ciasto z porami i fetą (przepis następnym razem J ). Chlebek był nadspodziewanie smaczny ,
pomimo iż robiony na łapu capu J
A ja piekłam zawsze kurczaka w 200 st , muszę spróbować w większej temperaturze jak radzisz i zobaczę jaka będzie różnica.
OdpowiedzUsuńSpróbuj :) Tylko nie umieszczaj brytfanki zbyt wysoko.
OdpowiedzUsuńMjami! :)
OdpowiedzUsuń