W skład tego
bardzo smacznego i zdrowego posiłku wchodzą warzywa i olej. To ile czego zależy
głownie od tego jakie warzywa komu smakują. Poniżej na zdjęciu widać proporcje,
jakie daję ja.
Dzisiaj, w moim briamie brakuje bakłażana, bo zapomniałam kupić, a mój najbliższy warzywniak jest dziś zamknięty. L Oprócz tych składników, które widać na zdjęciu i oprócz bakłażana (1 duży by sięprzydał), powinno się dodać jeszcze różnokolorowej papryki, ale ja jej nie dodaje, bo nie lubię jej w tej potrawie, zmienia mi smak i.. i wolę bez niej J. Do tej porcji, którą widać na talerzyku, potrzeba jeszcze 1 mały pomidor, zmiksowany i 1 łyżka duża przecieru pomidorowego, gęstego (pasty). Jest to porcja, hmmm, no właśnie, na ile osób? myślę, że na polskie warunki, gdzie zawsze jest i zupa, z powodzeniem wystarczy na 2 duże porcje.
Posypuję obficie oregano, trochę drobno pokrojonego czosnku (ilość według sympatii do niego), dodaję
dużo zielonej pietruszki, soli i pieprzu. Wkładam do piekarnika i nastawiam temperaturę na 250 stopni, góra i dół z wiatrakami. W starym piekarniku, jaki miałam kilka lat temu dawałam nawet 300. Brytfankę ustawiam jedną pozycje poniżej środka. Mieszam po około 20 minutach i potem raz jeszcze po następnych 20.Wtedy już zaczynają być miękkie, wlewam więc zmiksowany pomidor, wymieszany z przecierem i delikatnie rozprowadzam po całości.
Pozostawiam jeszcze na 20 minut, następnie gaszę piekarnik, posypuję zapiekankę, drobno pokrojoną fetą(maksymalnie 1cm) i znowu delikatnie mieszam, aby weszła w środek potrawy. Pozostawiam wszystko w piekarniku, aż ostygnie, na tyle że będzie się nadawało do jedzenia. Minimum 15-20 minut, aby feta miała czas się stopić i wtopić w całość.
Ta potrawa
absolutnie nie nadaje się do przygotowania w piekarnikach gazowych. Nie wiem
dokładnie dlaczego, prawdopodobnie jest za niska temperatura i fakt, że piecze się
tylko od spodu, ale jej smak, z piekarnika gazowego, w niczym nie przypomina
tego prawdziwego.
Proszę nie bac się
wysokiej temperatury. Nic się nie stanie warzywom, wręcz przeciwnie, będą
smaczne i upieczone, a nie ugotowane J Ponieważ nie wszystkie piekarniki grzeją
jednakowo, proszę sprawdzić wczesnej, bo być może, ze już po 30 minutach,
warzywa będą dość miękkie, wtedy natychmiast dodajemy przecier, aby zapobiec
ich rozciapaniu się.
Gotowy briam powiniem
zachować kształt każdego z warzyw, a nie stać się jedną papką.:) przed podaniem
posypać zieloną pietruszką.
SMACZNEGO J J
wygląda przepysznie! :***
OdpowiedzUsuńZamawiam jedną porcję :)
OdpowiedzUsuńzapraszam was obie :) jak zwykle zrobiłam dużo :)
OdpowiedzUsuńWlasnie zrobilam to dzisiaj i jest rewelacja, mysle ze to najlepszy przepis na ta potrawe jaki znam.
OdpowiedzUsuńCiesze się, że smakowało :)
Usuń
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisiaj przygotowałam tę potrawę i jest rewelacyjna! Uważam, że to najlepszy przepis na nią, jaki znam.