Przepis bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Dla tych, ktorzy lubią pory i lubią ciasto drożdzowe na słono. Doskonały na przekąskę, zamiast np. pracochłonnych kanapeczek.
Składniki na ciasto
2, 5 szklanki
mąki ( polskie szklanki 3)
1 szklanki wody
lekko ciepłej (ok. 320 ml)
1 torebka drożdży
suszonych ( u mnie 8 g)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
5 łyżek oleju z
oliwek
Składniki na nadzienie
1kg porów
150 g fety
1 jajko + 1 do
posmarowania
Pół szklanki
oleju (albo trochę mniej)
Pieprz, koperek, cebulka-
szczypior
Można wykorzystać
też resztki żółtego sera
Wykonanie
Ciasto przygotowuję
bardzo szybko w garnku lub plastykowej misce. Mieszam wszystkie składniki razem
łyżką (drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie), Aż się połączą, po czym wykładam
ciasto na blat i chwilę walczę z nim boksując go pięściami. Po 5 minutach
takiego ugniatania przekrawam na pół i odkładam na bok do wyrośnięcia.
Pory przekrawam
wzdłuż, a następnie kroję na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam
pory, aby się lekko udusiły. Fetę kroję w małą kosteczkę i kiedy pory już „opadły”,
czyli po kilkunastu minutach, zdejmuję z ognia i dodaję jajko, fetę, i
przyprawy.
Włączam piekarnik
na 100 stopni.
Ciasto rozwałkowuję
w kształcie prostokąta, o długości blaszki. Nadzienie układam na dwóch końcach
i zwijam ciasto z każdego końca w rurkę, do środka. Można zrobić albo 2 duże
prostokąty, albo jeden prostokąt, a z drugiej części zawinąć małe ślimaczki.
Na
ślimaczki biorę małe kawałki ciasta (z połowy porcji wyjdzie 6-8 ślimaczków),
rozwałkowuję je dość
Całość smaruję rozmąconym jajkiem z łyżką zimnej wody.
Wkładam do piekarnika i pozostawiam na 100 stopniach około 10 minut, następnie podnoszę
do 220. Pieką się w sumie około 30 -40 minut, do ładnego zrumienienia się i
suchego patyczka.
Po wyjęciu nakrywam je ściereczką, na mniej więcej godzinę. A
potem .. potem to już tylko sobie
nakazuję ..wystarczy jedna porcja…
SMACZNEGO ŻYCZĘ
Wygląda pysznie:-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń