Strony

wtorek, 25 marca 2014

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ( bakaliaros skordalia ) – DORSZ Z CZOSNKOWYM PUREE



Składniki  ( na 3 porcje)

½ kg dorsza ( u mnie mrożony
 3 bardzo duże ziemniaki
Kilka ząbków czosnku
Łyżka soku z cytryny
2 łyżki octu winnego
Olej do smażenia
Olej z oliwek minimum ¾ szklanki
Sól, pieprz

Na panierkę
1 duże jajko
Pół szklanki piwa (mniej więcej)
Pół szklanki mąki (mniej więcej)
Odrobina soli




Wykonanie

Ziemniaki dobrze wyszorować i gotować ze skórką w osolonej wodzie.

Przygotować panierkę – jajko roztrzepać w misce z piwem, mąką i solą. Ma mieć konsystencję ciasta jak na racuchy, czyli dość gęste. Odstawić panierkę na kilkanaście minut do lodówki. Gdy ziemniaki będą gotowe, odcedzić i pozostawić do przestygnięcia, ale tylko tyle, aby można była ściągnąć skórkę, czyli małą chwilkę. 






W tym czasie wypłukać odmrożone ryby, osuszyć w papierowym ręczniku, lekko posolić z obu stron. 









Wkładać rybę do panierki i prosto na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na mocno złoty kolor, lub lekko brązowy (według upodobań).


Wykładać najpierw na talerz wyłożony papierem kuchennym, a dopiero potem przełożyć na drugi.


Z ziemniaków zdjąć skórkę, pokroić na małe kawałki i wsadzić do blendera. Dodać sok z cytryny,


zmiażdżony czosnek( około 1 płaska łyżeczka) i ocet winny. Olej dodawać po trochu, tyle, aby ziemniaki miały konsystencję puree. Spróbować i ewentualnie dodać octu, czosnku, czy soli/pieprzu. Puree ma mieć wyraźny smak czosnku. Po wierzchu polać olejem z oliwek.

Na większą ilość ryby, panierkę można przyrządzić troszkę inaczej.


 Panierka na 1 kg dorsza 

1 jajko i 1 białko
1szklanka piwa
1 szklanka mąki
Sól

Jajko całe roztrzepać z piwem, solą i mąką i na koniec dodać ubitą pianę z białka. Wszystko lekko wymieszać. Białko jak to białko raz się ubija lepiej, raz gorzej, więc jeżeli ciasto wyszło za rzadkie – dodać mąki, jeżeli za gęste – dodać piwa.


Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz